![]() |
Η Δημοκρατία στεφανώνει τον Δήμο (336π.Χ) - Μουσείο Αρχαίας Αγοράς |
Το 403 η δημοκρατία αποκαθίσταται, ενώ οι δημοκρατικοί με τους ολιγαρχικούς επιτυγχάνουν μία εντυπωσιακή συμφιλίωση. Η συμφωνία είναι κανείς να μη διωχθεί για τις προηγούμενες πολιτικές του απόψεις (ψήφισμα Λήθης) και όλως περιέργως τηρήθηκε και από τις δύο μεριές. Η αμνηστία αποτέλεσε το θεμέλιο της ενότητας της πόλης, που ήταν τώρα έτοιμη να κάνει μια νέα αρχή. Το πιο εντυπωσιακό ήταν πως οι πολίτες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην αποπληρωμή του δανείου που είχε δοθεί από τους Σπαρτιάτες στους μισητούς ολιγαρχικούς, παρότι είχαν προκαλέσει τόσα δεινά στην πόλη. Εκδήλωσαν έτσι εκπληκτική υπευθυνότητα καθώς έλαβαν, όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης, μια απόφαση καθαρά πολιτική. Θα ακολουθήσουν λίγα μόνο χρόνια σύνεσης και ευδαιμονίας, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής πράξης.
![]() |
Τμήμα της επιγραφής με τους όρους της Β'Αθηναϊκής Συμμαχίας, 378 π.Χ,
© ΥΠΠΟ
|
Στο διάστημα αυτό, κι ενώ, οι ολιγαρχικοί έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και το σύνολο σχεδόν των Αθηναίων ήταν δημοκράτες, άρχισαν να γίνονται φανερές οι διάφορες αποχρώσεις της Δημοκρατίας, οι οποίες μπροστά στον κίνδυνο των τυράννων δεν ήταν ορατές. Για άλλη μια φορά σχηματίζονται δύο πόλοι: οι φιλειρηνιστές του Εύβουλου και οι αντιμακεδόνες του Δημοσθένη. Εκτός από το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, η αρμονία διαταράσσεται και σε ζητήματα όπως η διαφοροποίηση φυσικού δικαίου και νόμων, η φύση της δικαιοσύνης και ο ορισμός της ισότητας, που θα απασχολήσουν τους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής, καθώς ο παλιός κόσμος της πόλης-κράτους καταρρέει, ενώ το όραμα της ενοποίησης του ελληνικού κόσμου αρχίζει να αχνοφέγγει. Κάποιοι αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση, κάποιοι άλλοι διψούν για αλλαγή.
Το πρόβλημα είναι θεσμικό. Πληθώρα νόμων αλληλοσυγκρουόμενων αφήνει περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών κατά το συμφέρον του καθενός, που κατοχυρώνεται με ψηφίσματα. Οι πολίτες συνηθίζουν στην αναρχία και η ηθική τάξη διαταράσσεται.
Ο λαός έχει περιπέσει σε μια κατάσταση σύγχυσης και απραξίας, παρασυρμένος από τη γοητεία των κολάκων και των δημαγωγών. Απέναντί τους δρουν οι πνευματικοί εκείνοι άνθρωποι που επιδιώκουν την αφύπνιση των πολιτών και την μεταρρύθμιση του πολιτεύματος που θα οδηγήσει στην εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης με βάση την αξιοκρατία. Οι άνθρωποι αυτοί οραματίζονταν ένα δίκαιο σύστημα, στο οποίο ο καθένας θα αμείβεται και θα τιμάται σύμφωνα με την αξία του, μια αντίληψη περί δικαιοσύνης που τη βρίσκουμε στον Αριστοτέλη, στον Πλάτωνα και ακόμα παλιότερα στον Πυθαγόρα. Η εφαρμογή της αξιοκρατίας και η επιστροφή σε ένα ανταγωνιστικό μοντέλο, απαιτεί βέβαια την απομάκρυνση από την άποψη πως όλοι , ανεξαρτήτως της αξίας τους, δικαιούνται τα ίδια πράγματα, αλλά και τη διαμόρφωση ειρηνικού και σταθερού περιβάλλοντος.
Στη φιλοσοφική σκηνή κυριαρχούν οι σοφιστές, ο Πλάτων και αργότερα ο Αριστοτέλης και η συζήτηση για την πολιτική τέχνη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Για ποιο λόγο παρήκμασε η δημοκρατία; Μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί την ευθυκρισία των πολλών, που αρέσκονται στα όμορφα λόγια των ρητόρων; Πώς μπορεί ένας πολιτικός να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις αν δεν έχει πρώτα εκπαιδευτεί να ξεχωρίζει το δίκαιο από το άδικο;
![]() |
Το αρχαίο θέατρο του Διονύσου |
Κι ενώ στην Αθήνα συμβαίνουν αυτά, στη Μακεδονία ο νέος βασιλιάς, Φίλιππος Β΄, αρχίζει να επεκτείνει το βασίλειό του προς Νότο, όπου οι τοπικές ηγεμονίες έχουν εξασθενίσει από τις συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ τους. Ούτε η Θήβα ούτε η Σπάρτη ούτε η Αθήνα έχουν πλέον τη δύναμη να αντιμετωπίσουν η κάθε μία ξεχωριστά τον εισβολέα.
Από τα μέσα του αιώνα, οι Αθηναίοι και μαζί τους και οι άλλοι Έλληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη σκέψη τους και να κατανοήσουν ποιος είναι ο εχθρός που πρέπει να πολεμήσουν. Είναι οι Πέρσες ή ο Φίλιππος; Και ποιο όραμα θα υιοθετήσουν τελικά; Ένα ενωμένο ελληνικό έθνος, ισχυρό που θα δεν θα επιτρέψει σε βαρβάρους να το εξουσιάζουν, όπως οραματίζεται ο Ισοκράτης ή μια πανίσχυρη Αθήνα, που έστω με τη βοήθεια των Περσών, θα ξαναγίνει η βασίλισσα του ελληνικού κόσμου, όπως προτείνει ο Δημοσθένης;
Σημ: όλες οι χρονολογίες είναι π.Χ, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.