Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Παιδιά ζωγραφιστά

Παιδικά πρόσωπα που έγιναν έργα τέχνης.

 1540, Πορτρέτο κοριτσιού του Lucas Cranach, που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου. Πιθανολογείται πως πρόκειται για την Μαργαρίτα, κόρη του Μαρτίνου Λούθηρου.


 Η Bia, νόθο τέκνο του Cosimo de Medici, Δούκα του Μιλάνου. Το κορίτσι πέθανε το 1542, την ίδια χρονιά που πόζαρε για το πορτρέτο της, σε ηλικία πέντε ετών. Πίνακας του Agnolo Bronzino, έκθεμα στη Galleria degli Uffizi στη Φλωρεντία.


Παιδί που κοιμάται, του Friedrich von Amerling, 1836


 1635, Jacob Jordaens (ιδιωτική συλλογή). Απεικονίζεται η κόρη του, Anna Catharina.



Αγόρι που ζεσταίνει τα χέρια του στο μαγκάλι,1656 περίπου.Έργο του Δανού Brenhard Keil, Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών, Βιέννη.


Las Meninas, λεπτομέρεια από τον πίνακα "Η οικογένεια του Φιλίππου Δ'" του Velazquez. Έργο του 1656 Μουσείο del Prado, Μαδρίτη.


Petronella Elias, η εννιάχρονη κόρη του μεγαλεμπόρου Joost Elias και συγγενής εξ αγχιστείας του ζωγράφου Ferdinand Bol. Έργο του 1657, που εκτίθεται στο Metropolitan Museum of Art, στη Νέα Υόρκη.


"Αγόρι με σκύλο", έργο του Bartolome Esteban Murillo, ζωγραφισμένο to 1660, εποχή που η πανώλη ρημάζει την πατρίδα του, τη Σεβίλλη. Βρίσκεται στο Hermitage, St. Petersburg.


Έργο του ίδιου, δεκαπέντε χρόνια αργότερα, "το κορίτσι που πουλά φρούτα", εκτίθεται στην Πινακοθήκη Alte του Μονάχου.


Τα παιδιά του Δούκα De Boullion. Έργο του 1756 από τον Francois Drouais. Ιδιωτική συλλογή.


Τέσσερα παιδιά που υποδύονται τον Μάκβεθ και τρεις μάγισσες. Πίνακας του John Westbrocke Chandler, 1787. Ιδιωτική συλλογή.


Κορίτσι με λουλούδια του Sir Henry Raenburn (Σκωτία, 1798), στο Μουσείο του Λούβρου.


 Έργο του Goya, που απεικονίζει τον αγαπημένο του εγγονό Mariano το 1812. Ανήκει στη συλλογή του Δούκα de Albuequerque στη Μαδρίτη.



 Τα τσιγγανόπουλα του August Von Pettenkofen, 1855. Εκτίθεται στο Hermitage, St. Petersburg.