Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Χιγκς: "Δεν είμαι αρκετά παραγωγικός για το σύγχρονο ακαδημαϊκό σύστημα"

Ο Peter Higgs, ο Βρετανός φυσικός που ανακάλυψε το μποζόνιο Higgs,  πιστεύει πως σήμερα, κανένα πανεπιστήμιο δεν θα τον προσλάμβανε, καθώς δεν θα τον θεωρούσε αρκετά παραγωγικό. 
Ο Higgs δημοσίευσε το 1964 την επαναστατική του θεωρία για τον μηχανισμό με τον οποίο τα σωματίδια αποκτούν μάζα κατά τη διακύμανση πεδίου ενός μποζονίου (που θεώρησε ως προϋπόθεση για τη λειτουργία του μηχανισμού). Ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη του μποζονίου παρέχουν τα πειράματα στον Επιταχυντή Ανδρονίων του CERN τα τελευταία χρόνια.
Μετά από αυτή την ανακάλυψη, ο Higgs δημοσίευσε δέκα μόνο εργασίες, ενώ δηλώνει πως δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ email ή κινητό τηλέφωνο και δεν έχει αναζητήσει ποτέ κάτι στο διαδίκτυο. Δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να αγοράσει τηλεόραση και το μόνο πρόγραμμα που τον έπεισαν να δει πέρυσι ήταν το Big Bang Theory, που όμως δεν τον εντυπωσίασε.

Όπως λειτουργεί σήμερα η ακαδημαϊκή κοινότητα, με τις αυξημένες απαιτήσεις για συνεχή παραγωγή εργασιών, ο νομπελίστας φυσικός αμφιβάλλει αν θα ήταν δυνατόν να γίνει μία τόσο επαναστατική ανακάλυψη σαν εκείνες των παλαιότερων ετών. «Είναι δύσκολο να φανταστώ, πώς θα μπορούσα να αποκτήσω την ησυχία και την ειρήνη για να κάνω αυτό που έκανα το 1964, υπό τις σημερινές συνθήκες», λέει ο Higgs.
«Ήμουν η ντροπή του τμήματος, όταν έκαναν την αξιολόγηση για την πρόοδο των ερευνών» και όταν ζητήθηκε μία λίστα με τις πρόσφατες δημοσιεύσεις του καθενός, ο Higgs είπε «Θα ήθελα να απαντήσω με μία δήλωση “καμία”» και βεβαιώνει πως σήμερα κανείς δεν θα του εμπιστευόταν μία ακαδημαϊκή θέση.  
Στην ίδια συνέντευξη, ο Higgs υποστηρίζει πως η ονομασία «σωματίδιο του Θεού» που δόθηκε στο σωματίδιο που ανακάλυψε, είναι παραπλανητική και προκαλεί σύγχυση, καθώς ενισχύει την άποψη πως αυτό που γίνεται στο Cern αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού. Ο ίδιος δηλώνει άθεος από την ηλικία των 10 ετών.
Το 1999 απέρριψε την πρόταση να χριστεί ιππότης θεωρώντας την απόδοση τέτοιων τιμών ως εργαλείο των κυβερνήσεων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπών. Σχετικά με τη θέση του στο ζήτημα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, που θα τεθεί σε δημοψήφισμα, λέει πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει, αλλά «Αν υπάρξει κίνδυνος να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρώπη, θα ήθελα οπωσδήποτε η Σκωτία να μείνει έξω από αυτό». 

(Ο Peter Ware Higgs γεννήθηκε το 1929 στο Newcastle είναι θεωρητικός φυσικός και επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής για το οποίο ο ίδιος (που δεν έχει κινητό τηλέφωνο) ενημερώθηκε από μία κυρία που τον σταμάτησε στο δρόμο να τον συγχαρεί.
Ο Higgs υποστήριξε την εκστρατεία για τον πυρηνικό αφοπλισμό, αλλά εγκατέλειψε τον αγώνα, όταν η ομάδα επεξέτεινε τη δράση της εναντίον κάθε μορφής πυρηνικής ενέργειας. Εγκατέλειψε και την Greenpeace, της οποίας ήταν υποστηρικτής για αρκετά χρόνια, όταν η οργάνωση στράφηκε εναντίον των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. 
Ζει στο Εδιμβούργο και έχει δύο γιους και δύο εγγόνια.)

ΠΗΓΗ: theguardian