Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οι Ξεχασμένοι: Ο μικρός άγγελος των ξυπόλητων παιδιών


Tello Jean D' Apery (1877-1949)

 Το 1892, ένα 12χρονο παιδί, ο Tello, ιδρύει το κίνημα Barefoot Mission, σ'ένα τριόροφο κτίριο στην της Ν. Υόρκης. Ο στόχος ήταν η στέγαση, ένδυση και διατροφή απόρων, άστεγων παιδιών της πόλης. Τα μέλη της κίνησης μάζευαν πεταμένα ρούχα και παπούτσια, βιβλία και παιχνίδια, τα επισκεύαζαν και τα μοίραζαν στα παιδιά που τα είχαν ανάγκη.
 Στο ίδιο κτίριο βρίσκονταν και τα γραφεία της εφημερίδας Sunny Hour, η οποία, μαζί με τις δωρεές των φιλανθρώπων και τα ενοίκια από τα δωμάτια του τελευταίου ορόφου, εξασφάλιζε τα απαραίτητα κεφάλαια για τη λειτουργία του μικρού οργανισμού.
Δεν φοίτησε σε σχολείο, αλλά διδάχτηκε στο σπίτι από τους γονείς του. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής γαλλικών και η μητέρα του, η Helen Burell D' Apery, ήταν ήδη γνωστή μυθιστοριογράφος με το όνομα Olive Harper.

Η αξιόλογη προσπάθειά του, τον έκανε σύντομα διάσημο και αγαπητό, όχι μόνο ανάμεσα στους φτωχούς, αλλά και ανάμεσα στους εύπορους της Αμερικής και τους γαλαζοαίματους της Ευρώπης, οι οποίοι στήριξαν οικονομικά το έργο του. Η βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας, η Ελισάβετ της Ρουμανίας και η Βικτωρία της Βρετανίας, είναι ανάμεσα στους συνδρομητές της εφημερίδας του.
 Διάσημοι καλλιτέχνες, οργανώνουν συναυλίες για την υποστήριξη του κινήματος σε όλες τις μεγάλες πόλεις του της Αμερικής και της Ευρώπης.
 Σε ηλικία μόλις 16 ετών, εκδίδει το βιβλίο "Η Ευρώπη με τα μάτια ενός αγοριού" και παραχωρεί τα δικαιώματα στον οργανισμό.
 Σπούδασε ιατρική και εγκαταστάθηκε στη Φιλαδέλφεια. Το 1936 εκδίδει το βιβλίο "Overbrook Farms", με στοιχεία για την ανάπτυξη της περιοχής του. 
Περισσότερα, στα αγγλικά και γαλλικά εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ υποστηρίζουμε τα ελληνικά γράμματα. Σεβόμαστε τον κώδικα επικοινωνίας του διαδικτύου και δεν "φωνάζουμε" χρησιμοποιώντας κεφαλαία. Είμαστε ευγενικοί και κουβεντιάζουμε πολιτισμένα.