Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Νοστιμιές του χειμώνα - Μελόπιτα και αρωματισμένο κρασί


Οι δύο συνταγές που ακολουθούν είναι εμπνευσμένες από την αρχαία ελληνική διατροφή, είναι πεντανόστιμες, υγιεινές, εύκολες και οικονομικές. Μία εναλλακτική πρόταση για τα χειμωνιάτικα, ανέμελα βράδια.

Μελόπιτα

ΥΛΙΚΑ: 200 γρ. αλεύρι (ή φαρίνα), 50 γρ. ανάλατα αμύγδαλα, 50 γρ. καρύδια, 50 γρ. σουσάμι, 150 γρ. θυμαρίσιο μέλι,  3 αυγά. (Μπορείτε, αν θέλετε να προσθέσετε μία δόση βανίλιας ή ένα κουταλάκι κανέλα ή κοπανισμένα γαρύφαλλα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Κοπανίζουμε τους ξηρούς καρπούς και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε καλά τα αυγά με το μέλι και προσθέτουμε το αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς (κρατάμε λίγο σουσάμι για το πασπάλισμα) ανακατεύοντας διαρκώς το μείγμα.  
Λαδώνουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί ή μία μακρόστενη φόρμα και πασπαλίζουμε τον πάτο και τα πλαϊνά με σουσάμι.
Ρίχνουμε τη ζύμη, την απλώνουμε ομοιόμορφα και την ψήνουμε για μισή ώρα περίπου (ανάλογα με τον φούρνο, ο χρόνος ψησίματος  μπορεί να διαφέρει).
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και τη σκεπάζουμε με ένα καθαρό ύφασμα μέχρι να κρυώσει.

Κρασί με αρωματικά βότανα

ΥΛΙΚΑ: 750 ml Γλυκό, κόκκινο κρασί, 20 σταφίδες, 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, 2 κουτ. γλυκού χαμομήλι, 2,5 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο. (Μπορείτε κι εδώ να προσθέσετε ένα ξυλάκι κανέλας ή 3-4 γαρύφαλλα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι 1,5 λίτρου. Το ανακινούμε 10 φορές, για 1 λεπτό τη φορά.
Το αφήνουμε 48 ώρες σε σκιερό μέρος, αν και είναι εξίσου καλό και την ίδια μέρα. Το σουρώνουμε και το μεταφέρουμε σε γυάλινο μπουκάλι, όπου μπορεί να διατηρηθεί για 2,5 χρόνια.

Συνοδέψτε την πίτα και το ποτό με ένα πιάτο φρέσκα, χειμωνιάτικα φρούτα.

Δείτε μία όμορφη ταινία, διαβάστε ένα βιβλίο, παίξτε παιχνίδια με τα παιδιά σας ή τους φίλους σας, αφεθείτε στις νότες της αγαπημένης σας μουσικής και ...

Καλή ξεκούραση και χαρούμενες γιορτές!