Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ένα νησί που ονομάζεται Mykines

1
Το νησί Mykines είναι ένα νησάκι 10 τ.χλμ και 14 κατοίκων, στη δυτικότερη άκρη του νησιωτικού συμπλέγματος Φερόες. Από τα 40 σπίτια, μόνο 6 είναι κατοικημένα σε μόνιμη βάση. Είναι ένας τόπος απόλυτης ησυχίας, αφού δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και το οδικό δίκτυο περιορίζεται σε μονοπάτια, τα οποία διασχίζουν πότε πότε κάποια τρακτέρ. Οι μόνοι τρόποι  πρόσβασης είναι το καραβάκι από το Sørvágur και ελικόπτερο της Atlantic Airways, που όμως παρουσιάζουν δυσκολίες εξαιτίας των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών της περιοχής. Ο μοναδικός ξενώνας του νησιού είναι το πρώην ατελιέ του ζωγράφου Sámal Joensen-Mikines και υπάρχει ένα μόνο καφέ.
2

3
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκαλύπτουν πως το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά τον 6ο  αιώνα μ.Χ.  Έναν αιώνα αργότερα εγκαταστάθηκαν εκεί Ιρλανδοί μοναχοί που αναζητούσαν ένα ήρεμο καταφύγιο, όταν οι βάρβαρες φυλές είχαν εισβάλει στην Ευρώπη. Οι μοναχοί δίδαξαν τους ντόπιους την καλλιέργεια της βρώμης και του κριθαριού.



Σύμφωνα με την παράδοση, οι μοναχοί αυτοί αγωνίστηκαν να διαφυλάξουν τα αρχαία στοιχεία του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού,αντιγράφοντας τα αρχαία κείμενα σε δέρματα προβάτων. Ωστόσο, κανένα δείγμα δεν έχει διασωθεί, είτε γιατί οι μοναχοί μετέφεραν τα γραπτά τους στην Ευρώπη, όταν επέστρεψαν είτε καταστράφηκαν από τους Βίκινγκς, όταν αργότερα κατέλαβαν την περιοχή. Η μόνη ένδειξη για την ορθότητα αυτής της θεωρίας είναι η ύπαρξη πολλών προβάτων στο νησί.

4
Οι ντόπιοι ονόμαζαν το νησί τους Na Scigiri, δηλαδή «ο τόπος των γενειοφόρων ανδρών».  Οι νέοι έποικοι το ονόμασαν «μεγάλη γλώσσα γης», που στην τοπική διάλεκτο feroese είναι
Mikið nes, και όταν το νησί εντάχθηκε στο βασίλειο της Δανίας, καθιερώθηκε η ονομασία Myggenæs και Mykines. Κατά μία άλλη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από τα κελτικά και συγκεκριμένα από το muc-innis, που σημαίνει «το νησί των χοίρων» και αναφέρεται μάλλον στις φάλαινες, οι οποίες ονομάζονται muc-mhara (θαλάσσιοι χοίροι).

5

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
1.Τα πλοία φεύγουν απ'το λιμάνι,  Πίνακας του Joensen-Mikines
2. Το ατελιέ του ζωγράφου που τώρα είναι ο μοναδικός ξενώνας του νησιού.
3. Πανοραμική άποψη του οικισμού Mykines.
4. Τα χαρακτηριστικά σπίτια του νησιού.
5. Τα πουλιά puffins σε ακτή του νησιού.
Διαβάστε περισσότερα:
Ultima Thule 
Wikipedia  
Dave’s Free Press
Faroe Islands Review