Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Το Πρώτο Καφενείο της Αθήνας

Όταν τα πρώτα καφενεία έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα, η Αττική είχε ακόμα δάση και ρουμάνια. Τα μεσόγεια χάνονταν μέσα στις βελανιδιές, όπου μπορούσε κανείς να κυνηγήσει μέχρι και αγριογούρουνα. Οι Αμπελόκηποι ήταν όντως γεμάτοι αμπελώνες, ενώ στο κέντρο της Αθήνας οι αστοί, απολάμβαναν τους εξοχικούς περιπάτους ανάμεσα στα μποστάνια.
 Από τη δεκαετία του 1830, εμφανίζονται οι πρώτοι τόποι ψυχαγωγίας, κάτι σαν τα αρχαία θερμοπώλια, όπου "συνέρχονταν οι πολίτες συνομιλούντες". Τα πρώτα καφενεία είχαν τον ρόλο που στην υπόλοιπη Ευρώπη είχαν οι λέσχες και στην ιστορία τους είναι λίγο-πολύ καταγεγραμμένη η ιστορία της Αθήνας και της Ελλάδας.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ - ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΕΝΤΡΙ

 Ένα ζεύγος Βαυαρών στήνει το πρώτο καφενείο των Αθηνών το 1834, στη διασταύρωση Ιεράς Οδού και Μ. Αλέξάνδρου. Μια πράσινη ταμπέλα με σκιτσαρισμένο ένα δέντρο είχε τοποθετηθεί στην είσοδο. Το "Πράσινο Δεντρί" (Zum Gruner Baum).
 Για μισό αιώνα ήταν τόπος συνάντησης των στρατιωτικών, όπου μπορούσαν να πιουν τον καφέ τους στην κύρια αίθουσα, να απολαύσουν αυγά, λουκάνικα και το δυσεύρετο ζαμπόν στην αίθουσα του εστιατορίου και να διαβάσουν τις ευρωπαϊκές εφημερίδες στο αναγνωστήριο.
 Αργότερα, το καφενείο προσέφερε και ζωντανή μουσική και για πρώτη φορά, σοκαρισμένο το αθηναϊκό κοινό θα παρακολουθούσε την είσοδο γυναικών στον ανδροκρατούμενο χώρο. Ζευγάρια ξεφάντωναν με τους μοντέρνους χορούς της Ευρώπης. 
 Εδώ σερβιρίστηκε για πρώτη φορά η μπύρα, εδώ οι έλληνες αξιωματικοί είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην ξιφομαχία. Λόγω της καταγωγής των ιδιοκτητών, το μαγαζί καθιερώθηκε ως στέκι των φιλοβασιλικών και λέγεται πως ακόμα και ο ίδιος ο Όθων το είχε επισκεφτεί μερικές φορές. Ακόμα και μετά την εκδίωξη των Βαυαρών, το καφενείο παρέμεινε δημοφιλές στέκι για πολλά χρόνια.
 Ανάμεσα στους διάσημους θαμώνες του ήταν ο Αχ. Παράσχος, που εδώ διάβασε τα πρώτα του ποιήματα. Ο Φιλήμων, ο Παπαρρηγόπουλος, ο Δραγούμης και ο Βυζάντιος το προτιμούσαν.
 Στη δεκαετία του 1880, έχουν ήδη εμφανιστεί πολλά καφενεία και η κίνηση της πόλης μετατοπίζεται πιο κεντρικά. Σταδιακά, το "Πράσινο Δεντρί" αρχίζει να παρακμάζει. Το 1893 αναφέρεται ως ένα ταπεινό αγροτικό καφενείο, σταθμός για τους καραγωγούς που ταξίδευαν προς τη Θήβα. Έκλεισε το 1922 και μετατράπηκε σε αποθήκη του Ταχυδρομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ υποστηρίζουμε τα ελληνικά γράμματα. Σεβόμαστε τον κώδικα επικοινωνίας του διαδικτύου και δεν "φωνάζουμε" χρησιμοποιώντας κεφαλαία. Είμαστε ευγενικοί και κουβεντιάζουμε πολιτισμένα.