Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Το Καφενείο του Χάφτα - το πρώτο της Ομόνοιας

Ο Γιάννης ή Κωνσταντίνος Χάφτας, αγωνιστής του '21, έλαβε από το κράτος μια αδιαμόρφωτη ακόμα έκταση με πηγάδι στη γωνία Πατησίων και Πανεπιστημίου στην εξοχική Ομόνοια! Εκείνη την εποχή λεγόταν πλατεία Όθωνος και ήταν πευκόφυτη, περιτρυγυρισμένη από μποστάνια, αμπέλια και συκιές. Ήταν ένας από τους προορισμούς των Αθηναίων αστών για μια βόλτα στην ησυχία και από το 1849 η κίνηση άρχισε να αυξάνεται σημαντικά. Ο Χάφτας έστησε μια παράγκα στο κτήμα του, όπου οι περιπατητές μπορούσαν να ξαποστάσουν για μια παγωμένη λεμονάδα και καφεδάκι. Ακόμα και όταν εμφανίστηκε ο ανταγωνισμός (ένα καφενεδάκι στην Γ΄Σεπτεμβρίου με θέα το ρέμα του Κυκλοβόρου κι ένα δεύτερο στις αρχές της Πειραιώς), ο Χάφτας παρέμεινε ο κυρίαρχος της περιοχής, η οποία με τον καιρό ομομάστηκε Χαφτεία.

Αργότερα, στη θέση της παράγκας χτίστηκε το διάσημο γαλακτοπωλείο του Μπερνίτσα , του προέδρου των βιοτεχνών Ελλάδος. Το κεφενείο του Χάφτα ή "των γερόντων" και αργότερα "ευ φρονούντων" λειτουργούσε στο ίδιο κτίριο και έγινε στέκι των εργατών και τόπος συνάντησης των προοδευτικών ανθρώπων της εποχής, κυρίως των αντιοθωνικών. Στις 18 Μαΐου του 1861, θα συγκεντρωθούν εδώ 50 οπλισμένοι εχθροί του βασιλιά, μέλη της οργάνωσης "Χρυσή Νεολαία" επιχειρώντας μια απόπειρα εναντίον του, χωρίς όμως επιτυχία.

"Καφενείον ευ φρονούντων, νύχτα μέρα συζητούντων" έγραφε ο Σουρής, σχολιάζοντας τον χαρακτήρα του καφενείου. Σε αυτόν τον καφενέ επίσης, η Ελλάδα απέκτησε το παρατσούκλι Ψωροκώσταινα, όταν ένας θαμώνας, παρομοίασε τη χώρα με μια γνωστή Ναυπλιώτισσα χήρα, η οποία έκανε θελήματα στην περιοχή για ζήσει. Βλέποντας την πάμφτωχη χήρα να περνά, σχολίασε:"αεί παλαίουσα Ελλάδα".
Η συνεργασία με τον Μπερνίτσα έληξε το 1885 και ο Χάφτας αποχώρησε με το αστρονομικό ποσό των 20 λιρών. Λέγεται ότι πέθανε σε ηλικία 117 ετών!

Το 1910, ο Μπερνίτσας ήταν ήδη ένα διάσημο στέκι, κυρίως για τους φοιτητές, που εκτίμησαν τόσο το σπάνιο για την εποχή κομφόρ του τηλεφώνου όσο και την πρωτότυπη ιδέα του ιδιοκτήτη να σερβίρει γάλα σε ποτήρι.

Το γαλακτοπωλείο - καφενείο του Μπερνίτσα έκλεισε το 1965.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ υποστηρίζουμε τα ελληνικά γράμματα. Σεβόμαστε τον κώδικα επικοινωνίας του διαδικτύου και δεν "φωνάζουμε" χρησιμοποιώντας κεφαλαία. Είμαστε ευγενικοί και κουβεντιάζουμε πολιτισμένα.